Çocuğum ateşlendi, havale geçiriyor, ne yapmalıyım?

Her anne baba çocuğu ateşlendiğinde telaşlanır. Bunun sebebi genelde yüksek ateşin çocukta havaleye sebep olacağı endişesidir. Oysa ki, havale de tıpkı ateş gibi bir hastalık değil belirtidir.

Grip, kulak iltihabı, bronşit, faranjit, tonsillit, idrar yolu enfeksiyonu, bronşit ve çocukluk çağında yapılan bazı aşıların ateşli havaleye yol açabileceğini belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Gürer, korkulanın aksine ateşli havalenin beyne zarar vermediğini, zekayı ve okul başarısını olumsuz etkilemediğini söylüyor. Gürer’e göre, nöbetler genellikle ateşin hızlı yükseldiği dönemlerde ve hastalığın ilk günlerinde görülür. Ateşli havale genellikle vücut ısısının 38 derecenin üzerine çıktığı zamanlarda olur, bilincin kaybolması, tepkisiz kalma, gözlerin yukarı kayması, aniden nefesini tutma-morarma,  kasılma, kol ve bacaklarda titreme şeklinde hareketlerin biri veya birkaçı eşlik eder.

Havale sırasında yapmamanız gerekenler

Ateşli havalenin genellikle 3 dakikada kendiliğinden sonlandığını, çok ender olarak uzun sürdüğüne işaret eden Prof. Dr. Yavuz Gürer, bu durumlarda ebeveynin sakin olması gerektiğinin altını çiziyor ve yapılması gerekenler konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Hastanın ağzında bir şey olmadığını biliyorsanız ve dilini de ısırmamışsa çenesiyle uğraşmayın. Dil geriye kaçar, nefes borusunu tıkar diye bir durum söz konusu olmaz.
  • Yüzüne gözüne bir şey özellikle kolonya dökmeyin. Gözlerini koruyamadığı için gözde zarar oluşmasına neden olur.
  • Ağzından hiçbir şey (su veya ilaç) verilmemelidir, çocuğun boğulmasına neden olabilirsiniz.
  • Kol ve bacaklarını hareket etmesin diye tutmayın, kas yırtıkları ve kemik kırılmalarına yol açabilirsiniz.
  • Kendisine zarar vermeyecek şekilde yan yatırın, salyasının akmasına izin verin, ateşi olduğu için üzerdekileri inceltin.

Sürekli ateş düşürücü kullanmayın

Nöbet geçirecek diye düzenli ateş düşürücü ilaç kullanmanın doğru olmadığını hatırlatan Gürer, ‘’Kullandığınız ilaçların da yan etkisi olacağını unutmayın. Bazı durumlarda hekiminiz ateşli nöbete karşı ilaç kullanmayı önerebilir. Ateşi 38.5 derecenin üzerine çıktığında, hasta yan yatırılır ve tüpteki ilaç makattan sıkılarak nöbet geçirmesinin önüne geçilebilir. Nöbet geçirmekte olan çocuk 3 dakikayı doldurduysa yine aynı ilacı sıkmak nöbetin durdurulmasında yararlı olacaktır.  Bazı özel durumlarda hekiminiz günlük ilaç kullanmayı da önerebilir.’’ diyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin