Dersleri astılar, meydana indiler; Bu gençler dünyayı korumaya kararlı!

HABER İZLENİM | ERMAN YALAZ, LEUVEN Tr724

Belçika’da ortaöğretim, üniversite ve yüksekokulda okuyan onbinlerce genç, her Perşembe okullarını asarak iklim değişikliğine dikkat çekmek için eylem yapıyor. Çoğunluğu ortaöğretim öğrencisi onbinlerin bu Perşembe eyleminin merkezi ülkenin üniversite şehri Leuven’di. Ülkenin Flaman ve Valon eyalatlerinden binlerce öğrenci de Leuven’e aktı. Öğlen 12.00’de Ladeuzeplein’de toplanmaya başlayan öğrenciler ellerindeki pankartlar, söyledikleri şarkılar ve konuşmalarıyla dünya liderlerini ve tüm siyasileri iklim değişkiliğine, küresel ısınmaya karşı gerçek tedbirler almaya çağırdı. Leuven dışında Brüksel, Arlon, Anvers ve Mons şehirleriyle birlikte 20 binden fazla öğrenci Belçika’nın dört bir tarafından siyasilere seslendi: “Dünyamızı koruyun, başka bir dünyamız yok!”

Sosyal medya üzerinden örgütlenen gençlerin okulu bir gün asarak başlattıkları eylemlerin ilki İsveçli 16 yaşındaki aktivist Greta Thunberg tarafından gerçekleştirilmişti. Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmasıyla liderlere yeşil gelecek çağrısında bulunan Thunberg’in aksiyonunu Belçika’da kitleselleştiren isim ise Anuna De Wever oldu.

‘SONUÇ ALANA KADAR PROTESTOLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ’

Arkadaşları Kyra Gantois en Adélaïde Charlier ile Brüksel’de dört hafta boyunca her Perşembe yaptıkları eylemi Leuven’e taşıyan Anuna De Wever, eylem sonrası TR724’e özel değerlendirmelerde bulundu. En büyük desteği annesi Katrien ve arkadaşlarından aldığını anlatan Anuna De Wever, “Bugün Leuven’deyiz, sadece iklim değişikliğine dikkat çekmek istiyoruz. Siyasilerin iklim değişikliği konusunda sorumluluk alması gerektiğini seslendiriyoruz. Gerçekten sonuç alana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz.” dedi. Arkadaşlarıyla yürüttükleri kampanyayı ‘geleceklerini ve haklarını arama’ olarak niteleyen Wever, “Daha yeşil bir gezegeni, güvenli bir geleceği, sorumluluk alan politikacıları hak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dört hafta boyunca her Perşembe yaptıkları eylemi Leuven’e taşıyan Anuna De Wever, eylem sonrası TR724’e özel değerlendirmelerde bulundu

Anuna Da Wever’in arkadaşları Kyra Gantois ile Valon bölgesinden Adelaïde Charlier de Perşembe eylemine katıldı. Kyra Gantois, okullarını asmak, derslerini kaçırmak için değil, geleceklerini ilişkin karar alan politikacıların oyunlarına son vermek için biraraya geldiklerini anlattı.

Dİ CAPRİO’NUN MESAJI

Leuven Ladeuzeplein’deki meydana Fransızca hitap eden Adelaïde Charlier ise yaptıkları protesto ile siyasiler ve entellektüelleri harekete geçirdiklerini, bazı köşelerden eleştiri gelse de dünyanın ve gelecek nesillerin geleceğini ilgilendiren iklim değişikliği konusunda haklı taleplerine büyük destek gördüklerini söyledi. Charlier, Amerikalı sinema sanatçısı Leonardo Di Caprio’nun sosyal medya aracılığıyla kendilerine ilettiği desteği iletince meydandaki onbinler alkışlarla karşılık verdi.

TÜRKİYE UYRUKLU ÖĞRENCİLER DE EYLEMLERDE

Ülkenin ve Avrupa’nın siyasetin doğrudan etkileyen bu protestoların katılımcılarının ortalama yaşı 15-17 arasında. Youth For Klimat grubunun yanında Belçika genelinde ‘Grootouders Voor Het Klimaat’ ismiyle, öğrenci velileri, büyükanne ve dedeler de torunlarına ve çocuklarına destek veriyor. Her Perşembe birbirinden renkli gösterilerine sahe olan protestolarda, ‘İkinci bir dünya yok, Gezegen B yok’, ‘Dünyamızın geleceğini verin, çocuklarınızın geleceğini verin’, ‘Dünyayı ve beni koru’ sloganları öne çıkıyor. Protestolarda yer alan Türkiye kökenli öğrenci Burak, “Birlikte daha güzel bir dünyada yaşamak için biz gençlerin birşeyler yapabileceğime inandığım için eylemi destekliyorum” diyor. Anvers’ten gelen 15 yaşındaki Lukas ise, “Kendim ve çocuklarım için daha iyi bir dünya istiyorum, bu yüzden Klimaat eylemini destekliyorum” değerlendirmesi yapıyor.

LEUVEN BELEDİYE BAŞKANI: TEMİZ BİR GELECEK İSTEYEN GENÇLERİ DESTEKLİYORUM

Perşembe okul bırakıp küresel ısınmaya dikkat çeken öğrencilere bu kez ev sahibi Leuven’in belediye başkanı Mohamed Ridouani (Muhammed Rıdvani) de destek verdi. Faslı, göçmen bir ailenin çocuğu olan 39 yaşındaki politikacı, geçtiğimiz aylarda yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçilmişti.  ‘Muhammed, Muhammed…’ sloganlarıyla mikrofona gelen Ridouani, gençlerin sokaklara dökülüp böyle önemli bir evrensel tema için seslerini yükseltmesini ‘harika’ olarak tanımladı. Leuven Belediye Başkanı, “Gençlerin başardığı bu işi alkışlıyorum. Bu harika girişim ve yaptığınız akıllıca eylem için tebrik ediyorum. Sizleri destekliyorum. Daha iyi bir dünya ve daha iyi bir iklim isteyen sizlerin  belediye başkanı olduğum için gurur duyuyorum” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER YENİ İKLİM YASASI HAZIRLADI

Gençlerin 5. haftasına giren eylemi, siyasetin ve üniversitelerin de gündemini belirledi. Örneğin Gent, Hasselt, Saint Louis ve UCL üniversitelerinden çevre ve hukuk alanında görev yapan öğretim görevlileri ortak bir çağrı ve hazırlık yaparak yeni bir iklim yasası tasarısı hazırladı. Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’den başlayıp tüm şehirlere yayılan eylemlerden sonra ortaya çıkan bu tasarı, Belçika’nın iklim konusunda uluslararası ve Avrupa Birliği çapında yükümlülüklerini hatırlatıyor. İklim değişikliği konusuyla yakından ilgilenecek bir bakanlık kurulması ya da bakanların teşkil edilmesi isteniyor. Yine Nisan ayında bir ‘iklim günü’ belirlenmesi de talepler arasında.


Hollanda’da binlerce öğrenci sokakta

BASRİ DOĞAN | LAHEY,TR724

Hollanda’nın Parlamento Başkenti ve ülkenin diğer şehirlerinde binlerce öğrenci iklim değişikliği ve ekolojik denge konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla büyük bir yürüyüş tertipledi. Hollanda genelinden birçok öğrenci, okullarından izin aldıktan sonra, Lahey’de küresel iklim değişikliği için eyleme iştirak etti. Lahey’deki  Malieveld meydanında toplanan 15 bin öğrenci ve bilim adamı Lahey şehir merkezine doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşün ardından birkaç öğrenci bir podyumda bir konuşma yaptılar.

350 BİLİM ADAMININ İMZASI

Katılımcı öğrenciler küresel iklim değişikliği için, politikacıları iklim konularında daha fazla duyarlı olmaya davet etti. Hollanda genelinde 350 bilim adamı tarafından imzalanan bir mektup öğrencilere dağıtıldı.

Öğrencileri temsilen konuşma yapan 17 yaşındaki Lynn Lynn Groesbeek küresel iklim değişikliği konusunda önlemler alınmaz ise dünyayı büyük felaketlerin beklediğine dikkat çekti. Groesbeek, şunları söyledi: “Benim yaşıtlarımın kürsel iklimle mücadelede bu ün burada olmaları Lahey’den politikacılara bir ses ulaştırmalarını çok önemli bir uyarı olarak düşünüyorum. İnsanlar çevreye çok büyük zarar verdiler. Bu zararları düzeltmek yerine daha fazla çevreyi kirletmeye başladılar. Önlemler yetersiz. Yapılan politikalar sonuçsuz kalıyor. Lahey’de ki hükümetin önceliği iklim sorunlarına dikkat çekmek olmalı diye düşünüyorum. Çevre biter ise biz de biteriz.”

LAHEY PARLAMENTO BİNASI ÖNÜNE KADAR YÜRÜYÜŞ

Yürüyüşe, Lahey’de  5 bin ve tüm ülke genelinde Maliveld meydanında 15 bin öğrenci katıldı. Mitingde “Küresel Eylem Yasası” ya da “Biz değil dünya iyileşecek” gibi pankartlar taşındı. Konuşma ve konserden sonra, Lahey’de ki Parlamento binası önüne kadar  yürüyüş yapıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin