Bor’un kaynağı Türkiye ama çığır açacak ‘borofen’i Çin geliştirdi

Türkiye yıllardır dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olmasıyla övünürken, Çin teknoloji dünyasını değiştirecek bir çalışmaya imza attı. Türkiye’de bordan üretilen deterjan dışından kayda değer bir ürün ortaya konamazken, Çin’in Şiamen Üniversitesi uzmanları borofen adını verdikleri bir malzeme geliştirdi.

Bordan yapılan bu malzemenin, süper hızlı bilgisayarlardan pillere, transistörlerden dokunmatik ekranlara kadar birçok kullanım alanında grafenin yerini alması bekleniyor.

Uzmanlar, borofenin, ısıyı ve elektriği en iyi ileten malzeme olarak kabul edilen ve çelikten 200 kat güçlü olan grafenden daha güçlü ve esnek olduğunu söylüyor.

Uzgünüz grafen, yeni mucizevi malzeme borofen

MIT Technology Rewiew adlı bilim sitesi, borofenle ilgili araştırmayı “Üzgünüz grafen… Herkesi heyecanlandıran yeni mucizevi malzeme borofen” başlığıyla duyurdu.

Sözcü gazetesinin aktardığı haberde özetle şöyle deniliyor: “Kısa süre öncesine kadar grafen en yeni mucizevi malzeme olarak kabul ediliyordu. Süper güçlü, atom kalınlığındaki bu karbon ‘kümes teli’, borular, toplar ve çeşitli ilginç şekiller oluşturabiliyor.

Malzeme mühendisleri, elektriği iletebildiği için grafen tabanlı bilgisayar işlemciliği ve grafen çip endüstrisi çağının başlayabileceğinden söz ediyordu. Avrupa Birliği, grafen endüstrisi için 1 milyar euroluk kaynak tahsis etti.

Bu cesur, grafen tabanlı dünya henüz yaşama geçmedi ancak diğer iki boyutlu malzemelerle ilgili yeni bir arayış başlattı. Bunlar arasında en heyecan verici malzeme; kristal benzeri yapılar oluşturabilen tek katmanlı bor atomları oldu.

Borofen’in uygulama alanı çok geniş

Borofenin bu kadar heyecan oluşturmasının sebebi, olağanüstü geniş bir uygulama alanı için uygun olması. Elektro-kimyacılar, borofenin daha güçlü lityum-iyon pillerde anot malzeme olabileceğini düşünüyor. Kimyacılar, borofenin katalitik kabiliyetlerinden büyülenmiş durumda. Fizikçiler de borofenin farklı atom ve molekülleri algılama kapasitesini test ediyor.

Borofenin çok eski olmayan bir geçmişi var. Fizikçiler, bu malzemenin varlığını 1990’larda bor atomlarının nasıl tek boyutlu bir tabaka oluşturabileceğini gösteren bilgisayar simülasyonlarıyla keşfetti.

Ancak bu malzeme 2015’teki kimyasal buhar çökeltme deneylerine kadar sentezlenmedi. Bu deneyde sıcak gaz halindeki bor atomları saf gümüşün serin yüzeyinde yoğunlaştırılıyor. Gümüş atomlarının dizilimi, bor atomlarını benzer bir kalıba girmeye zorluyor ve her bir atom altı kadar atoma bağlanarak düz bir altıgen yapı oluşturuyor.

Bataryalar için ideal bir aday

Ancak bor atomlarının önemli bir bölümü sadece dört ya da beş atoma bağlanıyor ve bu da yapıda bir boşluğa sebep oluyor. Borofen kristallerini bu boşluk desenleri özel kılıyor.
Bu sentezden beri kimyacılar, borofenin kimyasal içeriklerini tanımlamaya çalışıyordu.

Bunun sonunda borofenin, grafenden daha güçlü ve daha esnek olduğu görüldü. Borofen, elektriği ve ısıyı iletebilmesinin yanında bir süper-iletken.

Borofen aynı zamanda hafif ve oldukça reaktif. Bu da borofeni bataryalarda metal iyonları depolamak için ideal bir aday haline getiriyor.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Super haber. Kullanabilecek beyin ve insan gucu olmayinca yerin altindakilerle ovunmek cahiliyedeki mezardaki oluleri ile ovunenlerin mantigindan cok farki kalmiyor sanki.
    Tesekkurler tr724, iyi ki varsiniz…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin