Bebeğim neden uzun süre ağlıyor?

Bebeklerin uzun süre nefesi kesilircesine ağlaması, birçok anne ve baba için dayanılmaz bir sorun haline gelebiliyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Yeni, iki saatten fazla süren ağlama nöbeti ve huzursuzluğun bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ilk işareti olabileceğine dikkat çekiyor. Bir yaşın altındaki bebeklerin uzun süreli ağlama nedenlerinin mutlaka tespit edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Yeni, ’’Aşırı ağlama sorunuyla doktora getirilen bebeklerin bir kısmı muayene süresince ağladıktan sonra genelde susmaktadır. Eğer bebek muayene sonrasında sakinleşiyorsa, altta yatan nedenin ciddi bir durum olma olasılığı çok düşüktür. Bebek muayene boyunca ağlıyor ve sakinleşmiyorsa durum birçok yönden değerlendirilmelidir.’’ diyor.

Bebeklerde uzun süreli ağlamaya yol açan 5 sebep

1-İnfantil kolik: 4 ayın altındaki bebeklerin yüzde 20-30’unda görülen uzun süreli ağlamanın en çok görülen nedenleri arasındadır. Yapılan fizik muayenede bu bebekler tamamen normal gibi görünür. Ağlama atakları genelde geceleri ortaya çıkar, haftada 3 kez nöbetler şeklinde gerçekleşir. Bağırsakta aşırı gaz birikimi, artan bağırsak hareketleri ile yanlışlıkla verilen inek sütü alerjisine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kolik bebek için ne yapılmalı?

  • Muayenede ciddi bir hastalık belirtisi bulunmadığı anne ve babaya belirtilmeli, bu sonuca nasıl ulaşıldığı ve diğer hastalıkların nasıl elendiği anlatılmalı.
  • Doğru teknikle beslendiği zaman fazla hava yutulmasının engellendiği anneye anlatılmalı, anne sütü kullanımı desteklenmeli.
  • Huzursuzluk dönemlerinde bebeği kucağa alma, karın bölgesine masaj yapma, otomobilde gezdirme gibi sakinleşmesini sağlayan yöntemler kullanılmalı.

2-Turnike sendromu: Bebeğin üzerine örtülen çarşaf, battaniye, yorgan ya da iç çamaşırı ile kıyafetinin bir parçasının parmaklarına veya herhangi bir uzvuna dolanması ve bu bölgeyi sıkıştırması sonucu oluşur. Bu nedenle huzursuz olan bebekler muayene edilirken tamamen soyulmalı ve bütün vücut bölümleri dikkatle incelenmelidir.

3-Aşı reaksiyonları:Bebeklere aşı yapıldıktan sonra 8-12 saat içerisinde huzursuzluk ve ağlama nöbetleri görülebilir.

4-İlaç reaksiyonları: Annenin kullandığı bazı ilaçlar, emzirme yoluyla bebeğe geçerek huzursuzluk yaratabilir. Burun açmak kullanılan dekonjestan ilaçların bebeklerde huzursuzluk yaptığı belirlenmiştir.

5-Diş çıkarma: Bebeklerin 4. ayından sonraki dönemde görülen huzursuzluk ve ağlama şikayetlerinin bir kısmı diş çıkarmayla ilgilidir. Bu dönemde keyifsiz olan bebekler beslenmeyi reddeder, hafif ateşlidir ve salya miktarı artar. Diş çıkarma döneminde aralıklı ve anlamsız ağlama atakları görülebilir. Parasetamol içeren jellerin kullanılmasının diş etlerindeki kaşıntı ve ağrı hissini azalttığı bilinmektedir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin