Bankaya para yatırmak suç, çalmak serbest!

YORUM | MEHMET TAHSİN

“Bank Asya’daki hesabım yüzünden 1 yıl 13 ay ceza aldım. Hukuk sistemimiz o kadar hızlı ki İstinaf Mahkemesi 9 günde cezamı onayladı. Bir hafta geçmedi 10 gün içinde teslim olmam gerektiği ile ilgili yazı evime geldi.

Önümüzdeki hafta içi gidip teslim olacağım. Bana bu cezayı verenlerden de bu cezayı almamı isteyenlerden de bu cezayı almamdan mutlu olanlardan da daha vatansever biriyim.

İhraç olduğum günden bu yana her platformda yaşanılan mağduriyetleri dile getirdim. Artık cezaevinde dualarımla KHK marifetiyle canı acımış herkese dua edeceğim. Hakkınızı helal edin.”

Evet sizin de anlayacağınız gibi KHK ile ihraç edilmiş bir öğretmenimizin sosyal medyada paylaştığı mesajlar bunlar. İmlasının düzgün olmasından iyi bir öğretmen olduğunu anlıyoruz.

Twitter’da gece gündüz yorulmadan mesajlar atarak biz takipçilerini aydınlatırken, (!) her tweette ortalama 7 tane imla hatası yapan ‘anayasa profesörü’nü görünce bu öğretmenimizin kıymetini bir kez daha anladım.

Geçen ay haberlerde okudunuz. 26 Temmuz 2016’da gözaltına alınıp akabinde tutuklanan eski İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu, 10 Şubat 2018’de 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılarak kararla birlikte tahliye edilmişti. Geçtiğimiz ay istinaf mahkemesi Vali Mutlu’nun cezasını onayınca, öncesinde yaklaşık 1 yıl 6 ay 15 gün tutuklu kalmasına rağmen tekrar cezaevine girmekten kurtulamadı.

Benzer durum sanatçı Atilla Taş için de söz konusu. 31 Ağustos 2016’da gözaltına alınıp tutuklanan sanatçı, 420 gün cezaevinde kaldıktan sonra yargılandığı İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Geçtiğimiz Mart ayında karar duruşmasına çıkan Atilla Taş, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Aynı mahkeme, 421 gün tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye ettiği gazeteci Murat Aksoy’a da 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı geçen ay istinafta onanınca Atilla Taş ve Murat Aksoy tekrar cezaevine girdi.

3 YIL 1 AY 15 GÜN CEZA ALAN BİRİ NE KADAR HAPİS YATAR?

İnfaz yasasına göre terör suçlamasıyla ceza alan biriyle adi suçlardan ceza alanların hapiste kalma süreleri farklı. Uygulamada adi suçtan ceza alan biri aldığın cezanın 2/3’ünü, terör suçundan ceza alanlar 3/4’ünü çekiyor. Cezaevinde kaldığı süre boyunca disiplin suçu işlemeyen bir hükümlü, bu sürenin sonunda denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye ediliyor. Bu haliyle bile, Terör Örgütüne yardım etmek suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan bir hükümlünün cezaevinde geçireceği süre 1 yıl 4 ay 5 gündür. Bu yüzden hem Vali Mutlu veya gazeteci Murat Aksoy, bu sürenin üzerinde hapis yattıkları için devletten alacaklı durumdalar.

CEZA HUKUKÇULARI NE DİYOR?

Yürürlükteki ceza kanununu kaleme alanlardan biri olan Prof. Dr. İzzet Özgenç’e göre bu uygulama yanlış. İzzet Hoca geçtiğimiz günlerde Atilla Taş’ın tekrar cezaevine girmesi üzerine sosyal medya hesabından konuyla ilgili şunları yazdı:

“Terör örgütünün propagandası suçundan dolayı hükmolunan cezanın 3/4’ünün infaz kurumunda çekilmesine ilişkin uygulama, hukuki dayanaktan yoksundur.”

“İnfaz Kanununda, örgüt üyeliğinden mahkûmiyet haline özgü olarak koşullu salıverilme için infaz kurumunda çekilmesi gereken süre bakımından bir hükme yer verilmemiştir (m. 107, f. 4). Bu, bilinçli bir tercihtir. Uygulamada karşılaşılan tereddütler karşısında, İnfaz Kanununun söz konusu düzenlemesini kaleme alan bir akademisyen olarak bu açıklamayı kamuyla paylaşmayı kendim için bir görev addetmiş bulunmaktayım”.

Özgenç’e göre, Atilla Taş, Vali Mutlu ve benzerleri, ceza miktarının 2/3’ünü yatması gerekirken, 3/4’ü üzerinden hesap yapılıp, kanuna aykırı olarak tekrar hapiste tutuluyorlar.

OHAL döneminde çıkarılan KHK’lar ve “Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değişikliğiyle 4 yıl ve altında hapis cezası alan adi suçlulara tahliye yolu açıldı. 2016 yılı Ağustos ayı içinde 30 binden fazla adi suçlu bu şekilde tahliye edilmiş oldu.

Cezaevlerinde yer açmak için çıkarılan bu yönetmeliğe göre, 4 yıl hapis cezası alan hükümlüler, açık cezaevinde imza attıktan sonra doğrudan tahliye olabilecek.

Şimdi bunları okuduğunuz zaman en başta Bankasya’ya para yatırdığı için 2 yıl 1 ay hapis cezası alan ve cezaevine konulmak istenen öğretmene şunu diyebilir miyiz?

Ah be hocam!.. O bankaya para yatırmak yerine, gidip birinin parasını çalsaydın, hırsızlıktan alacağın ceza ile 1 gün dahi hapis yatmazdın!.. 

SON SÖZÜMÜZ HÂKİM VE SAVCILARA...

İnfaz hukukunun uygulanması sırasında yapılan hatalar yüzünden, geçmişte hâkim ve savcıların görevi ihmal veya kötüye kullanma suçlarından hapis cezalarına mahkûm oldukları tüm hukukçuların bildiği bir gerçektir.

Dolayısıyla, hiçbir yasal gerekçe olmaksızın, yaklaşık 5 bin hâkim ve savcının bir gecede meslekten atıldığı bir ülkede, infaz yasasını yanlış yorumlayarak kişileri haksız yere hürriyetinden yoksun bırakırlarsa, ileride başlarının ağrıması muhtemel.

Merak eden varsa Hitler Almanya’sında yargıçlık yapıp daha sonra Nürnberg Mahkemelerinde yargılananların hazin akıbetlerini belgesellerden veya tarihi vesikalardan öğrenebilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin