ABD’den ilginç karar: Türkiye, 44 yıl sonra ‘gelişmekte olan ülkeler’ kapsamından çıkarılıyor

Amerika Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Türkiye’nin vergi avantajı sağladığı ‘gelişmekte olan ülkeler’ arasından çıkarılacağını açıkladı. Karara gerekçe olarak, Türkiye’nin ‘ekonomik olarak yeterince gelişmiş olması’ gösterildi.

ABD, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında koyduğu kriterleri sağlayan 120’den fazla gelişmekte olan ülkenin binlerce ürününe Amerikan pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, temsilciliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin yanı sıra Hindistan’ın da bu programdan çıkarılacağı kaydedildi:

Gerekçe; millî gelir, azalan yoksulluk ve ticaretteki çeşitlilik!

“ABD, yasalara göre programa uygunluk kriterlerini artık sağlamadıkları için Hindistan ve Türkiye’yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında fayda sağlayan gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarmayı planlamaktadır.”

Açıklamada Türkiye için, “kişi başına düşen milli gelir, azalan yoksulluk oranı, hem ticaret ortağı hem de sektör anlamında ihracatta çeşitlilik, Türkiye’nin ekonomik kalkınmadaki yüksek seviyesinin kanıtları” denildi.

Hindistan’ın programdan çıkarılma gerekçesi olarak ise, ABD’nin Hindistan pazarlarına “adil ve makul erişimine izin verileceğine ilişkin güvencenin verilmemesi” gösterildi.

Türkiye programa 1975’te dahil oldu

GSP programı kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120’den fazla gelişmekte ülke olan toplam 3 bin 500 ürünle Amerikan pazarına gümrüksüz giriyor.

ABD, 2017 yılında GSP kapsamında Türkiye’den 1,66 milyar dolar tutarında ithalat yaptı. Bu, ABD’nin Türkiye’den yaptığı tüm ithalatın yüzde 17’sine tekabül ediyor.

Değişikliklerin ABD Kongresi’ne bildirim yapılmasından 60 gün sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi. Türkiye, bu programa 1975’te girmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin