2018’de 3,6 milyarlık sermaye yurt dışına kaçtı

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin çözümü olarak görülen yabancı sermaye girişi düşerken, ülkeden çıkan yerli sermaye ise artıyor. Son bir yılda ülkeden ayrılan yerli sermayenin miktarı 3,6 milyar dolara ulaştı.

Ekonominin düzlüğe çıkması için siyasi iradenin anlattığı senaryonun tam tersinin gerçekleşmesinde, hukuk sistemindeki bozulma ve ülke kredi notundaki düşmenin etkili olduğu belirtiliyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ülkeye gelen ve giden doğrudan yatırımlardaki gelişmeleri içeren raporunu yayımladı.

YURT DIŞINA KAÇIŞ, ÜLKEYE GELİŞTEN DAHA HIZLI

Ocak 2019 tarihli rapora göre, Türkiye’den yurt dışına giden (ODI) ve yurt içine gelen (FDI) doğrudan yatırımların seyrini gösteren ODI/FDI oranı Kasım 2018 tarihi itibarıyla, 2017’nin sonuna göre 7,7 puan yükselerek yüzde 24,7’den yüzde 32,4’e çıktı. ODI/FDI oranındaki artış, yerli sermayenin yurt dışına kaçışının, yabancı yatırımcıların yurt içine gelişinden daha hızlı arttığını gösteriyor.

TEPAV’ın raporuna göre, 2017 sonunda yurt dışından 10 milyar 922 milyon dolarlık yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım için gelmiş, buna karşılık Türkiye’den 2,7 milyar dolar yerli sermaye çıkışı olmuştu.

Geçen yılın kasım ayı sonuna gelindiğinde ise yıllık bazda ülkeye gelen yabancı sermaye tutarı sadece 167 milyon dolar artışla 11 milyar 89 milyon dolara çıkarken, ülkeden kaçan yerli sermaye 897 milyon dolar birden artarak 3 milyar 598 milyon dolara fırladı.

ÇÖZÜM: HUKUK SİSTEMİNDE NORMALLEŞME

2018’in Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık dönemde yerli yatırımcıların başka ülkelerde gerçekleştirdiği yatırım tutarı ise 2017’nin 11 aylık dönemine nazaran 745 milyon dolar artarak 3 milyar 585 milyon dolara çıktı.

Buna karşılık yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçekleştirdiği yatırım aynı dönemde 1 milyar 135 milyon dolar azalarak 6 milyar 573 milyon dolardan 5 milyar 438 milyon dolara geriledi.

Raporda çözüm önerisi de sunuldu. Bunun için sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek, ekonomideki güven ortamını iyileştirecek politikaların uygulanması gerektiği vurgulanırken hukuk sisteminde normalleşmenin sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin